Един от лидерите на националния отбор даде интервю за в. "Тема спорт" няколко дни преди евроквалификацията срещу Румъния на стадион "Васил Левски"

- Марто, ще успеем ли да си върнем поне честта и самочувствието с победа над Румъния?
- Надявам се поне това да направим. Да ги бием и да имаме едно малко удовлетворение, защото ще знаем, че те ще идат на европейско, но не са ни победили в тези квалификации. Това ще е минимална утеха за нас и нашето самочувствие.
- От БФС призоваха мачът с румънците да мине под мотото "Това е само игра. Не е битка или война" и подеха инициатива да няма ексцесии или грозни словесни престрелки. Одобряваш ли показната акция, че сме европейци?
- Това трябваше да стане много отдавна. Откакто съм в чужбина го правят хората. Не трябваше да чакаме да влезем в Европейския съюз, за да го направим и ние. Инициативата трябва да я има още от старта на първия мач в българското първенство. Още откогато то съществува. Затова аз не виждам сега някой кой знае какво голямо нещо да е сторил. И още по-важно - то трябва да се спазва, а не само да се афишира, че го има. Не знам дали са приети някакви закони или точки първо за хулиганството, но то трябва да бъде пресечено с прилагане на строги мерки. А не защото е този отбор, този президент или този играч - да минават по-леко. В изхвърлянията и нарушаването на правилата всички са еднакво грешни.
- След като настроението пак взима връх в отбора покрай формата и непрестанните шеги между теб и Бербатов, да очакваме ли това да се отрази в края на тези и началото на следващите квалификации?
- Ние сме дълги години в чужбина и имаме самочувствие. Изиграли сме доста мачове, особено Бербата - в Шампионска лига, в УЕФА. За съжаление аз още не мога да попадна в клуб, с който да имам този шанс - поне в УЕФА да се покажа (смее се). След толкова време и двубои, не може заради някакъв период, в който не играем добре, веднага да ни падне самочувствието и да правим трагедии. Професионалисти сме, такива трябва да са всички. Да свърши българският футбол, защото не сме се класирали ли? Явно нещата трябва да се поглеждат много по-сериозно - да си казваме всичко в очите, да си казваме, ако щете и имената на тези, от които не сме доволни. Знам ли и аз какво трябва да се направи? Иначе така си минават година след година - поколенията се сменят, а нищо не правим.

- От кого си недоволен лично ти, макар че демонстрираш позитивно отношение към съотборниците си?
- Ако не мислим позитивно, значи и в другите квалификации ще е по същия начин.  Загубили сме тези, загубихме миналите, значи положението ни е сериозно и трябва да се вземат мерки. Аз не съм човекът, който трябва да дава оценки - има треньори и ръководство на футболния съюз - те обявяват от кого са недоволни. Но според мен нещата трябва да се кажат много по-правилно и директно в очите, а не да се заобикалят и да се шикалкави - "някои играчи недоволни", "някои играчи не играят". Според мен вече трябва да се кажат имена, за да се знае.
- Ще успеем ли да се опазим от създаването на страшни драми при подобни лекции директно сочене с пръст?
- Не, в никакъв случай не трябва да се правят драми - никой не трябва да се сърди, веднага да унива, да почнем да се караме и да стават скандали. Няма проблеми дали някой ще дойде при мен и ще каже, че е недоволен от изявите ми или от Бербата, или от Станислав Ангелов, или който и да е от отбора. Но когато се обвини директно даден човек, да не се сърдим и да се цупим. Защото пак ще разрушим отбора. Защото атмосферата не плачевна, както се изкарва. Наистина не е добра, при положение че не сме се класирали. От такова естество - да, но вътре сред нас няма никакви дрязги.
- След мача с Холандия ли тръгна последната ни драма?
- Лоша шега ни изиграха срещите с по-малките, ако така мога да ги нарека. И Албания сега, и Унгария в предния цикъл ни преплетоха работата. Срещу големите винаги сме показвали, че играем концентрирано. Може да не ни спори, но се борим до последно. Така беше и в Холандия, паднахме с два нелепи гола. Трябва малко по-голяма концентрация срещу отборите, които си мислим, че само отиваме и ги бием. Явно ги подценяваме.
- Време ли е да дойде чужд селекционер и да му позволим да ни европеизира на терена вместо ние да го превърнем в балканец?
- Тук не мога да се бъркам. Аз съм футболист и изпълнявам това, което ми кажат - който е треньор и каквото ми нареди. Не искам да взимам отношение, защото се раждат и спекулации - какво искам аз, звездите в отбора назначават този, бойкотират онзи, а такива неща не съществуват.

- Как точно обяви на Бербатов, че може да дойде при теб в Сити?
- Точно преди мача с Портсмът ми показаха вестника, в който пишеше, че Манчестър Сити желае да го вземе. Дано, ако има възможност, да ме викнат и да ме уведомят, че искат да го привлекат, а не да ме питат за неговите качества, защото всички добре ги знаем. Затова му се обадих и го питах дали има нещо, след като във вестника пише, защото аз не бях говорил с никого от нашето ръководство. Надявам се сега като се върна, да ми кажат, че ще направят опити да го купят.
- Свен Йоран Ериксон обаче обяви, че засега по-скоро това няма да се случи...
- Не знам. Наистина търсим класен централен нападател и се спрягат почти всички футболисти, които се изявяват добре, понеже знаят, че сме в добро финансово състояние. Но крайната дума има Ериксон.
- Обиколи доста страни - има ли друга такава държава, в която националният отбор по футбол...
- За базата ли ще ме питаш? Няма и това не може да продължава. Не може да пристигаш на лагер в националния отбор и да не се знае къде ще тренираш. При положение че откакто свърши срещата с Албания, беше ясно, че последните мачове са през ноември. Нормално е времето да е такова, но нас зимата пак ни изненада.
- Вярвал ли си, че ще се стигне дотам да не ви позволяват дори на вас да тренирате на националния стадион?
- Също останах малко изненадан. Даже и колегите в Манчестър ме питаха защо е отложен мач в България, след като сутринта се взима това решение, а срещата е в четири следобед. Казаха ми, че това е повече от достатъчно време, за да се изчисти теренът, но явно там мислят професионалисти, а тук съвсем други хора.
- Очакваш ли и публиката в събота да се бори за честта на България и повечко хора да дойдат да помръзна и да викат на "Васил Левски"?
- Надявам се, въпреки че имат пълното право да си стоят вкъщи на топло и да гледат мача по телевизията, ако изобщо го гледат. След като не показваме игри и резултати, в това студено време ще са си прави. Но ще съм радостен колкото може повече публика да ни подкрепя. Все пак играем за България, за нашата чест и пак казвам - за малката утеха, че те ще са на европейско, без да са ни надвили, което ще ни повлияе на самочувствието за следващите квалификации.