Футболен клуб Левски отчете 110 хиляди лева чиста печалба за изминалата 2005 година. Това съобщи изпълнителният директор по финансовите въпроси на клуба Константин Баждеков след Общото събрание на акционерите, проведено днес. „Левски може би е единственият български клуб, който отчита печалба. Горд съм, че съм част от Левски, при положение, че това е шеста поредна година, в която отчитаме печалба. Бюджетът ни за изминалата година е между 7 и 7,5 милиона лева, което е истински героизъм за условията и ресурсите, с които разполагаме. Всяка година имаме гарантирани приходи от официалния ни спонсор „М-Тел”, но мога да кажа, че 80% от приходите или 6 милиона лева, са благодарение на нашите успехи. Това е печалба от билети, от телевизионни права и от продажба на футболисти” – заяви пред журналисти Баждеков.

Отборът е платил над 1,2 милиона лева данъци, с което се превърща в един от най-големите данъкоплатци в държавата. По време на събранието е направен финансовият отчет и е гласувано разпределение на печалбата. Решено е за ремонт на стадион „Георги Аспарухов” да бъдат отпуснати 600 хиляди лева, с които да бъде подобрено светлинното табло и козирката над сектор „А”.

Футболен клуб Левски ще внесе в Министерски съвет молба за получаване на обезщетение за базата на стадион „Раковски”. Освен това акционерите искат Българският футболен съюз да уеднакви критериите за получаване на лиценз на отборите, тъй като базите не са еднакви навсякъде и условията на много български стадиони са изключително лоши.

Изпълнителният директор по финансовите въпроси обяви и целите на Левски за следващия сезон. Първо, тимът ще трябва да спечели Суперкупата на страната срещу ЦСКА. След това, ще се бори поне за преминаване на втория предварителен кръг за Шампионската лига и достойно представяне в Европейските турнири. В България Левски ще бъде концентриран върху шампионската титла и Купата на страната. Отпадането на „сините” в 1/8-финала на тазгодишното издание на турнира от Черно море е отчетено като най-големият пропуск за клуба през изминалия сезон.

Баждеков заяви, че все още не е ясно какви трансфери ще направи Левски през паузата: „Феновете трябва да са спокойни за предстоящия сезон, защото Левски показа, че е боеспособен и без наличието на гръмки имена в състава. Смятам, че отново ще успеем да се представим достойно в Европа”.

ТАНЯ КАСАБОВА