Ако днес българският национален отбор не успее да победи Беларус в Минск, вероятно всички шансове за класиране на Евро 2008 ще се изпарят като плитка локва в жарко лято. Почти сигурно е, че прекият ни конкурент за място под слънцето Румъния, няма да има проблеми в двата си мача срещу непретенциозния тим на Словения. При равенство в бившата съветска република, разлика в точките със северните ни съседи ще стане незаличима – 4 точки, при загуба – 5. Освен това тимът на Беларус също има своите шансове, изоставайки на 2 точки зад Бербатов и компания. Това означава, че домакините няма да се остават в този мач, а ще се хвърлят като за последно.

В нашия тим настроението е преповдигнато. Здраво охулваният бивш национален селекционер Христо Стоичков замина към Испания, където „спасява” галисийския Селта от изпадане, а на негово място само за 2 мача, дойде най-успешният клубен специалист по нашите географски ширини в последните 2-3 сезона - Станимир Стоилов. Наистина с Левски Мъри постигна много – 2 титли, 2 купи на страната, достигане до ¼-финал за Купата на УЕФА и най-важното – пробив в Шампионската лига. Това обаче стана, защото Стоилов беше оставен да развие Левски по свой вкус в продължение на няколко сезона. В националния тим обаче време за обиграване няма. Има ясна цел за новия генерал – 6 точки от 2 мача срещу коварен съперник.

Най-голямото предимство за България са футболистите, които играят в чужбина – Димитър Бербатов, Мартин и Стилиян Петрови. Срещу една суперзвезда и 2-ма играчи от световна класа, беларусците могат да извадят халф, който играе в Арсенал – Александър Хлеб и нападателя на Сампдория Виталий Кутузов. Нещата обаче се поизравняват от фактора домакинство. България е първият от фаворитите, който ще гостува в Минск и трябва да спечели, за да приземи домакините за реванша в София, който е само след 4 дена. Иначе в държавата на Лукашенко Албания измъкна точка след 2:2 в края, а Словения загуби с 4:2. Тези резултати наподобяват на българските постижения срещу същите съперници в София – 0:0 с албанците и 3:0 над словенците. Загубите на Беларус в групата са срещу Холандия (1:3) и Румъния (0:3), но са записани при гостувания.

По-голямата част от футболистите на Юрий Пунтус се състезават в руската Висша лига. Това им дава предимство в показателя „моментна форма”. В Русия първенството се играе и през лятото и сега е в началото на сезона. В България, а и на Запад футболната година приключи и футболистите са уморени, а и с нетърпение чакат почивката. Нищо чудно в главите им да се въртят вече мисли за плажове и морета, защото така или иначе подготовката за евротурнирите ще започне доста скоро. Този субективен и недоказан фактор също поставя под опасност мисията „6 точки”.

Банално е да се повтарят клишетата от типа на „няма вече слаби отбори”, „нямахме шанс”, „терена беше лош”. Отборът на България трябва да излезе и още в първите минути да смачка домакините. Най-хубавото нещо би било един ранен гол, последван от 2-ри и 3-ти. Футболистите на България трябва да са наясно, че ако искат да видят стадион Васил Левски пълен в сряда, трябва да бият днес. Ако това стане победният дух ще се завърне и националният ни отбор ще може да отиде през септември в Холандия не с мисълта, как да се отърве с по-малко от 5 гола, защото не играе за нищо, а с надеждата за добър резултат и продължаване на борбата до последния мач.

В квалификациите за Мондиал 2006 нашият тим се приравни с футболните средняци, които обикновенно започват борбата с една хубава победа и след 2-3 мача вече са загубили всякакъв шанс за класиране и се превръщат в точкодарители. А мястото на една страна, която е играла на полуфинал в Световно първенство не е във футболното блато, а на футболния връх. Освен това играем с Румъния на 17 ноември. Датата сама може да бие отобра на Виктор Пицурка, стига срещата да не е без значение.

БЕЛАРУС - БЪЛГАРИЯ - 21,00 часа, пряко по БНТ


Вроятни състави:

Беларус: Жернов, Тигурев, Щанюк, Пласкони, Омелянчук – Коритко,А. Хлеб, Кулчий, Калачев – В. Хлеб, Кутузов
Резерви: Хомотовки, Юревич, Ратков, Ковба, Панковец, Болига, Корниленко
Старши-треньор: Юрий Пунтус

България: Иванков, Ангелов, Томашич, Тунчев, Вагнер – Телкийски, Йовов, Ст. Петров – Манчев, Бербатов, М. Петров
Резерви: Петков, Топузаков, Сираков, Занев, Кишишев, Домовчийски, Генков
Старши-треньор: Станимир Стоилов

Съдии: Ярослав Яра, Мирослав Жламал, Антонин Кордула (Чехия)

Стадион: „Динамо”, Минск

ТЕОДОР МИХАЙЛОВ