Халфът на Левски Даниел Боримиров бе избран за “Футболист на футболистите” за сезон 2005/2006 в петото издание на класация на Асоциацията на българските футболисти (АБФ). Днес той бе награден от президента на БФС Борислав Михайлов и президента на асоциацията Дончо Донев. на церемония, провела се в хотел “Кемпински - Зографски”. Победителят в различните категории се определят от играчите от “А” и “Б” групите, които гласуват измежду 12 номинирани свои колеги. Точно начинът на определяне на призьорите накара Боримиров да заяви, че това е истинската класация. В края на миналата година той остана трети след Бербатов и Стилян Петров в класацията "Футболист на годината", от което Борето остана огорчен и обяви, че резултатите са били манипулирани.
"Не приемем това като компенсация. За мен тази награда е по-стойностна. В другата гласуват пристрастни журналисти, които симпатизират на вечния враг, заяви той. - Ще играя докато Михаел Шумахер не спечели осмата си световна титла във Формула 1", пошегува се той, след като получи наградата.

След него в категорията “Футболист на футболистите” останаха неговите съотборници в Левски Станислав Ангелов и Димитър Телкийски. За “Най-добър млад футболист” бе отличен нападателят на “сините” Валери Домовчийски. Той бе награден от най-скъпия български футболист Димитър Бербатов, който от следващия сезон ще играе с екипа на Тотнъм. Треньор номер 1 за миналия век Димитър Пенев пък връчи наградата за “Най-добър треньор” за изминалия сезон на наставника на Левски Станимир Стоилов. В церемонията участие взе и кметът на София Бойко Борисов. Той връчи специалната награда за мъжество и храброст на Добромир Орловски от Локомотив (Пловдив), който е спасил давещо се дете.

Ето всички призьори:
Футболист на футболистите:

1. Даниел Боримиров (Левски)
2. Станислав Ангелов (Левски)
3. Димитър Телкийски (Левски)

Най-добър млад футболист:
1. Валери Домовчийски (Левски)
2. Цветан Генков (Локомотив Сф)
3. Ивелин Попов (Литекс)

Най-добър футболист в Източната "Б" група:
1. Георги Христов (Марица)
2. Траян Дянков (Спартак Вн)
3. Генко Славов (Спартак Вн)

Най-добър футболист в Западната "Б" група:
1. Мирослав Манолов (Конелиано)
2. Иван Гемеджиев (Рилски спортист)
3. Кирил Дяков (Конелиано)

Най-добър треньор:
1.Станимир Стоилов (Левски)
2. Люпко Петрович (Литекс)
3. Ясен Петров (Черно море)

Специални награди:
"За цялостен принос към футболната игра":
Росен Кирилов(Литекс)

"Кавалер на честната игра":
Христо Янев (ЦСКА), изпуснал умишлено несправедливо отсъдена дузпа срещу Вихрен

"За проявено мъжество и характер":
Добромир Орловски (Локомотив Пд), спасил живота на давещо се дете

ЕМИЛ ЯНЧЕВ

Снимка: sportni.bg