Български престъпници се опитали да манипулират развоя на контролата Румъния - Уругвай, която предстои да се играе в края на месеца, разкриха медиите в северната ни съседка.

Президентът на Румънската футболна федерация Мирчеа Санду е получил обаждане от България със следното предложение: Реферът на двубоя, който ще се играе в Румъния, да бъде заменен с друг, предложен от тях. Българите предложили 20 000 евро за услугата под претекст, че съдията имал нужда от още един мач, за да получи клас "Елит" от ФИФА. Не става ясно обаче дали самият рефер е българин.

Веднага след обаждането шефът на румънската федерация се свързал с ФИФА, за да попита има ли промяна с назначението на първоначалния съдия за мача, унгареца Виктор Касай. След като разбрал, че такава няма, оставил Касай като главен рефер за двубоя. Цялата информация е разкрита пред "Total Sport FM Radio" от директора на втородивизионния румънския Отопени Мигур Порумбачу.

"Санду ми каза нещо такова: "Докато бях в Анталия, някой ни се обади и ни каза дали искаме да сложим рефера Х за съдия на мача Румъния - Уругвай. Трябва да ти става ясно какво искат хора, които предлагат нещо такова, нали?", каза още Порумбачу. Срещата Румъния - Уругвай ще се играе на 29 февруари на Националния стадион в Румъния.

За пореден път избухва международен скандал за уговорени мачове с българско участие. Вече бе доказано от ФИФА, че контролата ни с Естония (2:2) е била манипулирана от маркетинговата спортна група "Footy Media" с цел печалба.

Наскоро от Африканската футболна федерация пък разкриха, че са почти сигурни в манипулирането и на срещата на "Бафана" с "лъвовете" (1:1) през 2010 година. ФИФА започна разследване и на този мач, а заподозрените са отново организатори от друга маркетингова група, близка до "Footy Media".