Българският футбол може да се надява на приходи до 8 милиона евро от евентуално участие на националния тим в Евро 2016, съобщава вестник "Труд".

Идеята за комерсиализация на турнира ще придобие завършен вид на среща на ръководството на УЕФА през февруари, когато е и жребият за квалификациите за следващото европейско.

Плановете на Мишел Платини и компания са за превръщането на целия цикъл в надпревара, подобна на Шампионската лига при клубните тимове. Идеята е пари да получават и федерациите, чиито отбори не се класират за финалите.

Общият награден фонд може да докосне 958 милиона евро, ако се осъществят договорите, които УЕФА планира за спонсорските и тв права на турнира.

Предвижда се разпределение на базови суми поравно на 53-те федерации, както и пари за точки и победи в квалификациите. И, разбира се - бонус за класиране на финалите във Франция.

Това е поредният революционен план на Платини, но не е ясно дали той ще се реализира.

Босът на УЕФА вече успя да прокара една своя напълно нова идея за първенство на континанта в 13 европейски града в различни държави, което ще е факт за турнира през 2020 г.