Националният тим на САЩ започна с победа участието си на Световното първенство в Япония, като без особени проблеми преодоля състава на Пуерто Рико със 111:100. Кармело Антъни вкара 21 точки, Леброн Джеймс 15, а Дуейн Уейд 13 за успеха на американците. За Пуерто Рико страхотен мач направи плеймейкърът на Орландо Меджик Карлос Аройо, който реализира 23 точки. Елиас Аюсо се отличи с 14 точки, а Кристиан Далмау с 13, но това се оказа недостатъчно, за да донесе победата на пуерториканците.

""През своята първа половина срещата вървеше равностойно, като правеше впечатление агресивната игра в защита на американците, която бе комбинирана с ефективни действия на контраатака. Селекционерът Майк Кшижевски заложи на перманентна ротация в тима, позволявайки си да заменя играчи средно на минута – минута и половина. Това обаче даде добър резултат и показа, че отборът на легендарния треньор е добре сработен. Единствената заплаха за САЩ в минутите преди почивката бяха пробивите и точната стрелба от средно и далечно разстояние на играча на Орландо Меджик Карлос Аройо. Освен него пуерториканците разчитаха на добрата физика и технична игра в подкошието на центъра на испанския шампион Уникаха Малага Даниел Сантяго. За Пуерто Рико със силна игра се отличи и Елиас Аюсо, а Криситиан Далмау използваше всяка една възможност да тормози "Леброн и компания" с точната си стрелба от далечно разстояние.

""В края на втората четвърт американците започнаха постепенно да трупат преднина. 1:24 минути преди края на втората четвърт Джо Джонсън наниза тройка за 54:47 за САЩ, а 41 секунди преди сирената отново бе точен от зоната за три точки за 57:49. 22 секунди преди края обаче отново Аройо върна две точки след трудна стрелба отдясно на коша между трима играчи на противника за крайното 57:51 на полувремето.

В началото на третата четвърт САЩ продължи да трупа преднина като резултатът набъбна до 69:53. В началните минути след подновяването на двубоя с доброто си взаимодействие игра изпъкнаха Крис Пол, Кармело Антъни и Леброн Джеймс. Съставът на Пуерто Рико отново пробваше да се противопостави със стрелба от средно и далечно разстояние на Аюсо и Аройо. САЩ стигна до най-голямата разлика в срещата за 71:56 няколко минути преди сирената. Пуерториканците обаче успяха да стопят пасив от 10 точки за 74:66, след като Антъни, Уейд и Леброн седнаха на пейката. Така третата четвърт завърши при резултат 87:74 като показаното в нея бе само като прелюдия към пълната доминация на янките в последната част.

8:40 минути преди края на срещата САЩ вече водеха с 94:74 и започнаха да играят за публиката. Нещо, което обаче не им се удаде особено като се има предвид поредицата фаулове, който извършиха впоследствие играчите на Пуерто Рико. В крайна сметка без особено да се напъват момчетата на Майк Кшижевски грабнаха победата със 111:100 и направиха първата крачка към спечелване на световната титла.
 
РАЧО КОЛЕВ

снимки: Reuters, AP