На проведена среща с ръководството на БФ Баскетбол президентите на 9-те клуба от А1 представиха своите предложения за формата на провеждане на шампионат 2006-2007, съобщи за Sportal.bg пресаташето на родната федерация Елеонора Рангелова. От страна на баскетболната централа присъстваха президентът Атанас Тонев, изпълнителният директор Иван Ценов, както и Камен Тошев от съдийската комисия.

Клубовете от елитната група предложиха следващия шампионат да започне с 10 отбора. След 2 кръга разменено гостуване да се оформи Първа шестица и Втора шестица като четирите отбора от А1 да се допълнят с победителите в А2 "Изток" и "Запад". Отборите от двете шестици да изиграят още 2 кръга при разменено гостуване. Наред с това бе защитена позицията системата на плейоф да продължи да бъде използвана, а относно Купата на България да се запази досегашната форма на организиране на турнир на неутрален терен.

Също така част от предложенията бяха да се запази ограничението от миналата година за трима картотекирани чужденци с гражданство извън Европа като максимум двама от тях да бъдат включвани едновременно в игра. Представителите на елитните отбори се обявиха за запазване на таксите за картотекиране на чужденци в един отбор до петия включително като за всеки следващ чужденец таксата за картотекиране остава същата като за петия – 8 000 лв.

Пълен списък на предложенията:

По т. 1. – Брой на участващите отбори в А1 и система на провеждане

1. А1 мъже - сезон 2006/2007 да започне с 10 отбора.

2. След 2 кръга разменено гостуване да се оформи 1ва шестица и 2ра шестица като 4те отбора от А1 да се допълнят с победителите в А2 изток и запад. Отборите от двете шестици играят още 2 кръга разменено гостуване. Системата на плей-оф се запазва.

3.  Според бройката на заявилите участие в А1 да се определи системата за квалификация за А1 по следния начин:

– Aко има 1 допълнителна заявка – без квалификация.
– Ако има 2 нови кандидата – играят помежду си за 1 място;
–  ако са 3 нови кандидати се добавя 9тия в А1 от миналия сезон и играят 4 отбора за 2 места.;
–  Ако има 4 нови кандидати се взимат 8 и 9 от А1 от миналия сезон и играят 6 отбора за 3 места.
– Всички нови кандидати трябва да преведат въвБФБаскетбол  20 000 лв. депозит, който се връща веднага след квалификацията.

По т. 2 Система на провеждане на Купа България

1. Да се запази досегашната система за Купа България с финален турнир на неутрален терен.

2. УС, в зависимост от нивото на участващите отбори да реши дали жребият за финалната четворка да бъде пълен или дирижиран.

По т. 3 Брой на чужденците в българското първенство

1. Да се запази ограничението от миналата година за 3ма картотекирани чужденци с гражданство извън Европа като максимум двама от тях са на терена.

2. Да се запазят таксите за картотекиране на чужденци в един отбор до петия включително като за всеки следващ чужденец таксата за картотекиране остава същата като за петия – 8 000 лева.

По т. 4 Осигуряване на директни телевизионни излъчвания на срещите от държавното първенство

Клубовете упълномощават БФ Баскетбол да води преговори, като са съгласни да вложат средства за произвеждането на качествен телевизионен продукт срещу предоставянето на рекламно време от страна на телевизията.

По т. 5 обслужване на срещите от ДП и Купа България от НСКБ

1. На БК бяха раздадени списъци с имена на съдии като те трябва да изберат 20 от тях. Събралите най много гласове 20 съдии ще обслужват А1 като НКСБ и БФБ имат право да добавят още 4 съдии по своя преценка.

2. БК да превеждат предварително на БФБаскетбол сумите необходими за такси, пътни, дневни и квартирни за съдиите за определен етап. Всички разплащания със съдии ще се извършват от БФБаскетбол, вместо от БК.

По т. 6 Лицензиране на спортни зали

При заявка поне 1 месец преди срещата и при писмено съгласие на гостуващия клуб, БК може да изиграе домакинската си среща в друго населено място в посока на града на гостуващия отбор и в лицензирана от БФ Баскетбол зала.