Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол утвърди на свое редовно заседание форматите на държавните първенства за мъже и жени за сезон 2007/2008. Женското първенство ще започне на 21 октомври, а мъжкото на 10 октомври.

При дамите ще бъде оформена елитна група А1 от 8 отбора, която ще включи всички клубове, подали заявки. В А2 ще останат три отбора, които ще играят по система всеки срещу всеки. След изиграването на 14 кръга от първата фаза на първенството ще бъде оформена първа шестица, която ще изиграе нови 10 кръга. Последните в класирането от първата фаза, че се присъединят към 3-те отбора в А2.

При мъжете А1 ще включва 10 отбора. От 1 до 5 октомври ще се проведат квалификации за място в елита, в които всеки срещу всеки ще играят 5 отбора. Това са получилите нови регистрации ЦСКА 2007 и Дунав 2007, неучаствалите миналата година в елита Славия и Сливен и последният от класирането за сезон 2006/2007 Спартак МВР. След 18 кръга в А1 през първата фаза, последните два тима в класирането сформират втора шестица заедно с първите два от дивизия А2. Нововъведение при мъжете ще е предварителният кръг на плейофите, в който ще играят последните два тима от първата осмица и първите два, класирани в А2.

След заседанието президентът на БФБаскетбол Атанас Тонев заяви, че до Нова година ще бъдат ясни имената на новите старши треньори на националните отбори за мъже и жени. Форматът ще бъде запазен, но ще се изчакат оценките на Треньорския съвет за представянето на всички национални отбори - мъже, жени и подрастващи. Освен това Тонев каза, че ще се обмисля вариант начело на мъжкия тим да бъде назначен човек, който да се занимава не само с националния отбор мъже, а да наблюдава и подрастващите формации, за да има приемственост. "При този вариант преди нова година ще има треньори за националните отбори за мъже и жени", каза Тонев. Както е известно договорите на Константин Папазов и Георги Божков са до края на квалификационните турнири. Заради преминаването на Иван Евстатиев на по-отговорен пост в ДАМС, БФБаскетбол прие и нова структура на федерацията. Предвижда се да има главен секретар, а директорите на направления ще стават мениджъри.