
Сезонът на джанките и джанковата ракия посрещна любителите на лютата напитка с нова наредба за използването на казаните. Според документа, всеки има право да произведе до 50 литра ракия и до 200 литра вино за домашна употреба. Наредбата разрешава да варите ракия само от грозде или плодове.
"Тука разни декларации, касови бележки, разкарват хората, човек трябва да дойде при мен, да му дам бележка, после трябва да я занесе в Панчарево, където е магазина на кооперацията, да плати и после пак да дойде при мене да вари", обясни Атанас Атанасов, казанджия в с. Герман.
Цанко Георгиев вари ракия цял живот. От следващата година се зарича, че ще се откаже от това занимание.
"Новата наредба ми се струва, че е поредната издънка, защто усложнява живота на хората", каза казанджията в отговор на въпрос.
Заради поправките в Закона за акцизите се очаква цената на ракията на пазара да се покачи със 70 стотинки на литър. Това, според експертите, щяло да засили интереса към домашно произведената спиртна напитка.
В района около София има два казана за ракия, единият от които е в село Герман. За да си сварите ракия за вкъщи, трябва да платите по 5 стотинки на всеки градус, ако нямате собствена градина.
Оказа се, че останалите казани в региона са откраднати и продадени, защото са медни.