Това сочи проектът на Националния план за действие "Храни и хранене" за следващите 5 години, чието обществено обсъждане започна днес.

За сметка на по-малкото количество мляко, което приемаме средно около 140 грама на ден - българите сме започнали да се храним с повече мазнини, червени меса и месни продукти, и с повече захар. Продължаваме обаче да ядем малко риба - средно между 4 и 10 грама на ден.

Храненето на един човек с възможности обикновено е богато на много мазнини, много шоколад, на много захарни изделия, на много повече безалкохолни напитки.

Според диетолозите, не е задължително скъпата храна да е здравословната храна. Те препоръчват например да се консумират често боб и леща, които освен че са евтини, са и полезни източници на растителни белтъци.

Министерският съвет ще обсъди Националния план "Храни и хранене" през януари.