За трета поредна година вековните борове в защитената местност Тараклъка събират изпълнители от всички фолклорни области на страната. В двата дни на фестивала всички гости се насладиха на български фолклор, да опитат гозби по стари рецепти и да видят на живо някои от позабравените български обичаи. Два дни защитеният еко парк „Тараклъка “ е средище на българския фолклор,бит, традиции и занаяти. Интригуващи за гостите на фестивала са и вкусните гозби по рецепти от векове, които домакините приготвят на жив огън.Наско Игнатов – готвач:„Въпрос: Вие какво приготвяте днес тук ? – Булгур по стара българска рецепта от наше село. Мляна царевица, слага се мляко, слага се захар, обикновено от бяла царевица се прави!“А участниците са категорични, че най-голямото богатство на нацията ни е фолклорът, песните за празници и делници и динамичните танци.Христо Димитров – ръководител на ансамбъл „Българе“:„Ролята на подобни фестивали е като ролята на огъня, ако искаш да има живот трябва да има огън. Това нещо трябва да ни говори много да ни да ни дава повод за самочувствие, което ние е необходимо!“Маргарита Райкова – участник:„Такива събитя събуждат хората за живота. Много обичам да се връщам тук, защото хората са истински, можеш да минеш покрай някой двор и веднага да ти откъснат домат, да те научат на някоя песен! “Специални гости бяха победителите от " България търси талант" -Виво Монтана