
Изследователите на морската флора и фауна знаят, че подкисляването на океаните се случва в дълбоки води далече от сушата.
За специалистите от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата обаче било изненадващо да установят, че този феномен е засегнал тихоокеанско-северноамериканския континентален шелф, простиращ се от Мексико до Канада.
"Това означава, че киселинността на океаните може да навреди сериозно на морската флора и фауна на тихоокеанско-северноамериканския шелф, както и че и други континентални шелфове по света са изправени пред подобна заплаха", казва Ричард Фийли от изследователския екип.
Океаните отдавна служат като хранилище за въглеродния диоксид, като през последните два века са погълнали около 525 милиарда тона от съединението, за което се смята, че допринася за глобалното затопляне. Това се равнява на една трета от цялото количество въглероден диоксид, който се е отделил през този период в резултат на човешката дейност.
Дневното поглъщане на около 22 милиона това въглероден диоксид е променило химията и биологията на океаните, повишавайки тяхната киселинност. Това на свой ред затруднява или прави невъзможно за някои морски обитатели да изграждат калциевите си черупки или скелети, обясняват специалистите.