В зеленчуците по пазара няма наднормено съдържание на нитрати

Това заявиха от Столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Така стана, че за хората "нитрати" звучи опасно. За растенията обаче нитратите са храна и те даже ги предпочитат.

Публикувано в  11:18 ч. 11.08.2006 г.
Основният източник на нитрати в зеленчуците е торенето най-вече с амониева селитра.
През миналата година са направени 80 проби на листни зеленчуци и само една е била с нитрати над нормата. За първите шест месеца имаме 70 проби и нито една с наднормено съдържание на нитрати.
“Тиквичките имат 200 милиграма на килограм нитрати, при предишна норма, която е била до 1999-а година - 500 милиграма на килограм, тоест няма какво да говорим за нитрати.”

И ние, и Европейският съюз използваме едни и същи норми за нитрати, така че ако някой чак толкова се бои от нитратите, преди консумация зеленчуците добре да се измиват или да покиснат малко във вода.