„Знаехме, че можем да не се върнем”. Това каза един от пожарникарите, които вече дни наред работят на терен след трагичния инцидент в село Хитрино.

Днес беше изключително напрегнат ден за пожарникарите, защото стартира работата им по трудно достъпните цистерни. Допълнителни трудности създаде и лошото време. Силният вятър и минусовите температури поставиха на допълнително изпитание волята и издръжливостта на огнеборците.

В 30-годишната си служба Димчо Ангелов е подложен на подобно изпитание за първи път. Той и колегите му са натоварени със задачата да източат най-опасната цистерна – тази, от която има изтичане на пропилен. Ситуацията е още по-трудна, защото в студа техниката и водата замръзват.

Екипът на Димчо Ангелов и този на Христо Кантев са първите, пристигнали в Хитрино в трагичната събота сутрин. „С пътуването към мястото на произшествието знаехме, че можем да не се върнем. Пълна неизвестност. Не знаеш къде, какво гори, къде ще гръмне някоя бутилка, газова, останала под руините”, спомня си Ангелов.

„В такива моменти не се приказва много. Всеки се мобилизира и е в себе си”, казва Кантев.

И двамата пожарникари са категорични, че са пристигнали в Хитрино на време, а на 30-тата минута от подаването на сигнала вече са вадели пострадали хора от разрушените къщи.

От МВР съобщиха, че първият етап от операцията по източване на цистерните е приключил успешно. Предстои цистерните да бъдат разчистени от влаковите релси, което може да продължи четири-пет дни. На място пристигнаха и първите фургони, които ще приютят жителите на Хитрино.