Онкологични центрове и психодиспансери в страната започнаха протести срещу намерението на здравното министерство да ги слее с областните многопрофилни болници. Лекари и пациенти от онкологичен център Пловдив настояха в Тази сутрин за широк обществен дебат на предлаганите промени в Закона за лечебните заведения.

„Ние сме тук да кажем, че сме несъгласни с предвидените промени в закона за лечебните заведения, особено в частта му за сливането на онкодиспансерите или направо ликвидацията им”, коментира д-р Парашкев Цветков пред bTV. Според него една от причините да се планира закриване на специализираните диспансери е привличането на лекари в други структури.

Един от мотивите за сливането на комплексните центрове и болниците е да се намалят разходите, но според медици това са нереални причини. „Администрацията, която ще поеме слети болници, трябва да се увиличи”, коментира д-р Динев, анестезиолог в онкоцентъра в Пловдив.

„Държавата трябва да има стратегия за подобни промени, а такава липсва. Липсата й поражда неясноти. За пациентите това е огромен проблем”, допълва Тодор Петров от Пациентската организация.

„Трябва да взимаме мъдри решения. Пациентите разчитат на здравия ни разум и на професионализма ни”, каза д-р Томова пред bTV.

Лекари и пациенти събират подписка против закриването на онкодиспансерите. За момента те протестират символично, с лентичка на ревера, но медиците са категорични, че ако не бъдат чути ще стигнат до ефективни стачни действия