Загиналите при днешното нападение на сомалийски ислямисти срещу университет в Североизточна Кения са 147, а обсадата там е приключила, предаде „Ройтерс”, като се позова на кенийската служба за реакция при бедствени ситуации.

„Нова информация: потвърдено е за 147 загинали при нападението в Гариса”, написа в Twitter Националният оперативен център при бедствени ситуации на Кения, добавяйки, че операцията е приключила.

В същото време „Ройтерс” съобщи, че сомалийската групировка „Аш Шабаб” е заявила, че все още държи много заложници в кампуса на кенийския университет. Близо два часа по-рано министърът на вътрешните работи на Кения Джоузеф Нкаисери оповести, че обсадата е към края си.

„Все още контролираме мястото и имаме много заложници”, казал пред „Ройтерс” говорителят на „Аш Шабаб” по въпросите на военните операции Абдиасис Абу Мусаб, без обаче да даде точни данни.

Властите въведоха комендантски час в четири района на Кения, които граничат със Сомалия.

Групировката „Аш Шабаб” е извършила нападението като отмъщение срещу военната кампания на африканските държави против нея в Сомалия.