„Историята е много важна и за двете страни, но тя трябва да бъде отправна точка за изграждане на бъдещето. Самото споразумение и задължението, поето както от Северна Македония, така и от България, е и двете страни да намерят исторически периоди и личности през призмата на добросъседството. Тъй като беше постигнато споразумение за добросъседство и за пет исторически личности, вярвам, че ще постигнем споразумение и за Гоце Делчев. Важно е нито една от страните да не се опитва да си присвои нещо“, заяви тази вечер премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за телевизия „Канал 5“.

Министър-председателят на югозападната ни съседка подчерта, че е важно да се разграничи, че това е въпрос на Съвместната комисия, а не на политиката. Заев е убеден, че България ще продължи да подкрепя искрено Северна Македония по пътя на интеграцията ѝ в ЕС, както е правила досега.

„Комисията, както разреши въпроса за светите братя Кирил и Методий, свети Наум, Климент Охридски и цар Самуил в духа общата история и общо честване, вярвам, че ще намери решение и за Гоце Делчев. Нашата работа е да ги насърчаваме“, каза Заев.

Борисов е мой личен приятел и с всички споразумения през последните години ние само укрепваме това приятелство, каза Заев.

„Споразумението с България много ясно предвижда изграждане на единство, добросъседство и приятелство. Споразумението е двупосочна улица и двете страни имат задължения. Нашата стъпка беше приемането на обща история, стъпката на България бяха двата народа - македонския и българския и беше подписано на македонски и български език. Въпросите с идентичността не бива да се поставят под съмнение от никоя европейска държава, правителство или политика. Това е въпрос за самоидентификация“, каза Заев.

„Важно е, че България се ангажира чрез това споразумение да ни подкрепя в нашата европейска и евроатлантическа интеграция“, подчерта Заев.

„Говорихме с Борисов за Берлинския процес, как да го организираме и как да мотивираме европейските лидери да дойдат при нас, защото решихме да го направим с физическо присъствие. Става въпрос за 10 ноември и тогава ще говорим за икономика“, каза Заев.

Той посочи, че в телефонния разговор с Борисов са говорили и за преодоляване на здравната и икономическа криза, причинена от СOVID-19, и насърчаване на икономическото сътрудничество.

„Мъдрите и интелигентни политики без избързване направиха Република Северна Македония успешна в изпълнението на стратегическите си цели, от които зависи животът у дома - икономически и перспективно за всички граждани“ , каза премиерът Заев по въпроса, че правителството не реагира на меморандума, от който публично оповести, че България поставя условия за Северна Македония, от които зависи преговорният процес на страната.

Заев повтори, че е необходима предпазливост и да му се даде шанс да се намерят решения. Той посочи, че през последните 30 години са ги научили, че така проблемите не се решават, а само се натрупват.

"Ето защо времето показа с Преспанското споразумение с Гърция и Споразумението с България, че политиците, които вземат смели решения за страната си не губят избори, гражданите знаят как да ги възнаградят", каза Заев.