София върна топката на Москва за енергийните проекти. Премиерът Бойко Борисов отговори от Турция на руския външен министър Сергей Лавров, след като получи упрек от него за твърденията си, че е спрял руски енергийни проекти, в знак на лоялност към Съединените щати.

Премиерът обясни, че думите му пред американската камара в понеделник не са били разбрани правилно от Лавров.

„Трябва да му благодаря, че той коментира това, което казвам. Дадох пример, че американският бизнес трябва да бъде за пример и да не се допускат корупционни схеми, които са допускани. И самият проект „Белене" беше заченат по такъв корупционен начин. Никой не го е отрекъл до ден-днешен - похарчиха милиарди още от 2006 година и не се построи", заяви Бойко Борисов.

Борисов посъветва руския дипромат да слуша по-внимателно думите му и директно се обърна към него.

"Не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни българи, да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така, че с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал".

Размяната на реплики започна снощи в интервю на Лавров за руската телевизия Ен Те Ве.

„Той заявил, че България се е отказала от осъществяването на енергийни проекти с Русия, включително "Южен поток", включително атомната централа, включително петролопровода "Бургас-Александрупулис" в интерес на Съединените щати. Затова те трябвало да помогнат на България да получи безвизов режим и така нататък. Поразително е как хората не се притесняват от подобни изказвания. Мен щеше да ме е срам да кажа такова нещо пред избирателите си”, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Борисов направи коментара си за Лавров от Истанбул, където беше на посещение. Премиерът благодари на колегата си Давутоглу за усилията за овладяване на бежанския поток.