До няколко месеца е възможно да има историческо споразумение между САЩ и Иран по въпроса за ядрената програма на Техеран. Това каза американският държавен секретар Джон Кери. То може да бъде постигнато, ако Техеран докаже, че няма за цел да създаде атомно оръжие.

В интервю за телевизия Си Би Ес Кери подчерта, че изразеното от иранския президент Хасан Рохани желание за постигане на споразумение за период от три до шест месеца, може да се осъществи по-скоро, ако Иран изпълни определени условия.

Само преди дни ядрената програма на страната стана тема на исторически телефонен разговор между президента на Съединените щати Барак Обама и новия ирански президент Хасан Рохани. Това е първият контакт между американски и ирански президент от повече от 30 години.

Пред репортери в Белия дом Обама заяви, че двамата с Рохани са наредили на своите екип да работят експедитивно за споразумение по ядрената програма на Иран. Той подчерта, че това е уникална възможност да се постигне напредък с Техеран по проблема, който го изолира от Запада.