Върховният съд на САЩ разреши федерални екзекуции на затворници за първи път от 17 години. Няколко екзекуции бяха отложени заради решение на окръжен съдия, че има неразрешени правни въпроси.

Осъдените затворници се обявиха против смъртоносното инжектиране, което, според тях, е “жестоко и необичайно наказание”. Върховният съд обаче реши с 5 на 4 гласа, че екзекуциите могат да продължат по план.

Сред тримата, които предстои да бъдат екзекутирани, е Дениъл Луис Лий, извършил тройно убийство. Той ще бъде екзекутиран следващият понеделник. 

Някои от близките на Лий протестираха екзекуцията му в щата Индиана и поискаха да бъде отложена заради коронавируса. А Ърлийн Питърсън - чиято дъщеря, внучка и зет бяха убити от Лий, поиска доживотен затвор за него. 

През 1999 година съдебни заседатели осъдиха Лий на смърт.

Следващата седмица са планирани още две екзекуции – на Уесли Парки, изнасилил и убил 16-годишно момиче, и на Кийт Нелсън, похитил, изнасилил и убил 10-годишно момиче.

Възстановяването на федералните смъртни присъди има символично значение за САЩ, където повечето смъртни присъди са под юрисдикцията на отделните щати, а не на федерални власти.

Последният затворник, който беше екзекутиран на федерално ниво беше Луис Джоунс младши - 53-годишен ветеран от войната в Залива, който уби 19-годишната военна Трейси Джой Макбрайд.