Взривилият се склад в Тянцзин е съдържал стотици тонове натриев цианид, съобщи високопоставен китайски военен.

Това е първото признание на властите за наличие на силно токсичния химикал в склада, който беше унищожен от експлозиите. Броят на загиналите при инцидента достигна 112 души.

Междувременно, по непотвърдена информация, цитирана от вестник "Гардиън", в индустриалната зона са съхранявани 700 тона натриев цианид - 70 пъти над разрешеното количество. Химическо замърсяване е регистрирано извън зоната на инцидента и се вземат мерки то да не се разпространи още повече, обявиха властите.

„Изтичането на дъждовни и отпадъчни води от зоната на инцидента е блокирано с цимент, за да се гарантира, че водите извън засегнатата зона и тези в Бохайско море са безопасни. Второ, зоната на взрива ще бъде изолирана с бетонен саркофаг, за да се предотврати изтичането на дъждовна вода”, коментира Бао Цзинлин, от Бюрото за защита на околната среда.

Президентът на Китай Си Дзинпин призова властите да подобрят мерките за безопасност и да „научат уроците, за които е платено с кръв”.

Малка вероятност за оцелели сред изчезналите във взрива

95 души остават в неизвестност, четири дни след експлозиите. 85 от тях са пожарникари. Роднини на изчезналите се събраха пред сградата на общината в Тянцзин и настояха за информация за изчезналите си близки.

Сурнамед Лей, баща на изчезнал пожарникар, сподели, че „Минаха няколко дни, а аз не знам дали синът ми е жив или не. Правителството не ни дава никаква информация. И по телевизията не казват нищо. Искаме да попитаме какво, за Бога, се е случило с тях”.

В същото време началник-щаба на Пекинския военен окръг генерал Шъ Луцзе коментира, че вероятността спасителите да намерят други оцелели на мястото на взривовете е много малка.

„На всички места, до които може човек да се добере, нашите военнослужещи химици вече са проникнали. Там, където достъпът е затворен и там са направили проверка. Вероятността да се намерят оцелели е малка, по-скоро ще намираме загинали”, добави той.