Войната в Сирия трябва да спре незабавно и ООН е мястото, на което това да се реши, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Борбата с ислямистите е главна тема на срещата на американския президент със световни лидери, сред които и българският държавен глава.

"Ще имаме успехи и неуспехи. Това не е конвенционална битка. Това е дългосрочна кампания, не само срещу тази конкретна терористична мрежа, а и срещу нейната идеология", заяви американският президент Барак Обама.

Очевидно възелът около Сирия е много заплетен след вчерашните изявления на Путин и Обама, това е проличало и в неформалните разговори.

„Най-лошият сценарий е пред очите ни, виждаме го всеки ден – най-отвратителната война в региона, стотици хиляди жертви и милиони изгонени. Ние виждаме и няма как да не се притесняваме, че тази нестабилност се разпространява навсякъде. Това се превръща в ежедневие в Турция. Войната трябва да се спре на всяка цена веднага и точното място е ООН и Съветът за сигурност", категоричен беше Плевнелиев.

Разногласията между Русия и САЩ остават дали диктаторът Асад трябва да се оттегли. Позицията на България е категорична - не може диктатор да е част от устойчиво бъдеще в региона. Затова трябва да се помогне на регионалните сили като Турция, Саудитска Арабия и Иран.

Борбата с "Ислямска държава" е в дневния ред на Съвета за сигурност утре. Президентът Плевнелиев смята, че въпреки разногласията между САЩ и Русия Европейският съюз може да изиграе ключова роля.