Часове преди визитата на Дейвид Камерън в София Обединеното Кралство започна въздушни удари срещу „Ислямска държава” в Сирия.

Веднага след като парламентът на Великобритания одобри операцията четири изтребителя „Торнадо” извършиха първите удари в ранните часове на деня.

Те излетяха от базата „Акротири” в Кипър. Тя е само на 107 километра по въздуха от сирийските брегове и от нея до Сирия с изтребителител стига за по-малко от 5 минути.

Поразени бяха шест цели в петролно поле с рафинерии, контролирано от „Ислямска държава”, в източна Сирия. Целта на атаките е да се унищожи инфраструктурата с която ДАЕШ финансират терористичната си дейност по света.

И четирите изтребителя се върнаха невредими в базата си призори.

Изтребител РАФ Торнадо е един от най-успешните и гъвкави изтребители на НАТО, доказал се в много конфликти. Управлява се от двама пилоти и развива скорост от 1 400 километра в час. Може да прелети разстояние 1300 километра. Изтребителите изтреляха 12 бомби с лазерно насочване „Пейвуей”.

Британският парламент одобри военната намеса с 397 гласа „за” и 233 „против” след десет часов дебат. Искането на премиера Дейвид Камерън беше подкрепено с голямо мнозинство от депутати от всички парламентарни групи.

Великобритания стана четвъртата държава, която нанася въздушни удари по ислямистите в Сирия след Съединените щати, Русия и Франция. Включването на Лондон в битката с „Ислямска държава” на сирийска територия се посреща с одобрение по улиците на Париж.

Тази сутрин излетяха още многоцелеви изтребители Юрофайтър Тайфун, които ще се предислоцират в базата в Кипър за удари срещу джихадистите от ДАЕШ.