След кратко прекъсване турски изследователски кораб възобнови сеизмологичните и проучвателни сондажи в Източното Средиземноморие край бреговете на Кипър. Действията на властите в Анкара изостриха отношенията между Турция и Гърция.

Интересът към региона се засили през последните години след откриването на големи залежи природен газ. Заради многото гръцки острови покрай бреговете на Турция Атина смята района за своя изключителна икономическа зона. Турция обаче също има претенции към шелфа, тъй като проучванията се извършват в международни води.

Правителството в Атина потърси съдействие от Европейския съюз и поиска спешна среща на външните министри на страните членки, които подкрепят Кипър и Гърция в спора им с Турция.

„Неприемливо е суверенитетът на акваторията на страни членки на Европейския съюз да бъде застрашаван от друга държава. Това поведение трябва да бъде санкционирано и имате моята пълна подкрепа“, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Анкара пък вижда в неотстъпчивостта на Атина като причина за изострянето на напрежението.

„На този етап никой не може да каже, че Турция не проявява добра воля. Напротив, другата страна проявява недобронамереност и ако трябва да се отправят обвинения, трябва да се отправят към Гърция“, коментира министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

В отговор на създалото се напрежение Гърция постави армията си в повишена бойна готовност.