Комисарят по човешките права на ООН предупреди днес, че ако Епъл (Apple) бъде принуден да изпълни съдебна заповед и да съдейства на ФБР, има риск това да отвори "кутията на Пандора" - да бъдат накърнени правата на милиони хора в цял свят и да се улеснят евентуални действия на авторитарни управници и на хакери престъпници, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

ФБР получи миналия месец съдебна заповед, изискваща компанията да създаде нов софтуер, който да разбие защитата и да даде достъп до данните от айфона, използван от един от стрелците в Сан Бернардино, Калифорния. Аргументът е, че така ще са разкрият евентуалните му връзки с други терористи.

Зияд ал Хусеин, върховният комисар на ООН по правата на човека, заяви в специална декларация, че успехът на делото срещу Епъл в САЩ ще създаде прецедент, който прави невъзможно Епъл или друга голяма международна айти компания да опазва правото на частен живот на клиентите си по света. Това ще отвори "кутията на Пандора" и може да има много опасни последици, включително за физическата и финансовата сигурност на хората.

Големи интернет компании, включително Тwitter, AirBnB, Ebay, LinkedIn и Reddit, официално подкрепиха Apple в спора му с ФБР за деблокирането на телефона, съобщи Би Би Си.

17 компании подписаха общо експертно мнение като страни, които не участват в съдебен процес, но са заинтересовани от изхода му.