Фармацевтичната компания "Новавакс" представи данни от последния етап на своето клинично проучване в САЩ, според което разработената от тях ваксина е над 90,0% ефективна при различните варианти на COVID-19, съобщи „Ройтерс“.

Изследването е проведено при близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико. Резултатите отварят пътя на „Новавакс“ да подаде заявление за спешно разрешение за използването ѝ в САЩ и други страни през третото тримесечие на 2021 г., заявиха от компанията.

Базираната на протеини ваксина е конвенционален подход, който използва пречистени части от вируса, за да се стимулира имунен отговор. Този подход се прилага и при имунизирането срещу магарешка кашлица и херпес, отбелязва „Ройтерс“.

Ваксината на "Новавакс" действа при английския, бразилския, южноафриканския и индийския варианти, изолирани сред участниците в проучването, заяви един от учените, ръководещи тестовете.

Препаратът за имунизация е бил 91% ефикасен при доброволците с висок риск от тежко протичане на заболяването и 100% ефективен за предотвратяване на умерени и тежки случаи на COVID-19.

Страничните ефекти от използването му включват главоболие, умора и мускулни болки, като те обикновено са леки. Малък брой участници в проучването са имали тежки нежелани реакции.

"Новавакс" ще може да произвежда 100 млн. дози на месец до края на септември и 150 млн. дози месечно след октомври, информират от компанията.