Престрелките между обявилия независимост регион Нагорни Карабах и Азербайджан са всекидневие вече близо 30 години. След ескалацията на напрежението през последния месец - страхуват ли се хората там и как живеят? Отговорът потърсиха специалните пратеници на bTV Десислава Ризова и Евгени Генов.

Те посетиха един от стотиците военни постове, разположени по близо 200-километровата граница. На 2 април точно те успяват с противотанкова установка да свалят азерски хеликоптер Ми-24. Той е бил въоръжен с оръдие и самонасочващи се ракети.

Военните разказват, че на борда на машината е имало трима души, които са загинали. Твърди се, че азерският хеликоптер е летял с мисия да нанесе удар навътре в територията на Карабах.

Снимка: bTV

По цялата линия има дълги окопи и наблюдателници. Виждат врага, който има същите окопи и наблюдателници, на 100 метра.

„При ескалацията през април нямаше териториална промяна, но нашата цел не беше да завоюваме нови територии, а да запазим своите”, каза пред екипа ни кап. Ваге Муразян.

Стрелба по границата обаче има всяка вечер. Край близкото Село Хорадиз чуват откосите, когато се стъмни. И се надяват, че този път жертви няма да има.