Конституционният съд на Македония реши единодушно да бъдат прекратени всички изборни дейности, предаде агенция МИА.

Решението е свързано с инициативата на Демократичния съюз за интеграция за оценка на конституционността и законността на разпускането на парламента по-рано този месец.

На 16 май в страната започна кампания за предсрочни парламентарни избори, насрочени за 5 юни. Изборна листа за тях обаче предаде само управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Ситуацията наведе експертите на оценката, че ако при това положение решението за избори на 5 юни остане в сила, Македония на практика става еднопартийна държава.

Сега председателят на македонския парламент трябва да свика ново заседание, за да бъде анулирано взетото по-рано решение за предсрочни избори.

Във връзка с обстановката в Македония, в Скопие днес пристига заместник помощник държавният секретар за Европа и Азия в Държавния департамент Хойт Ий, а утре се очаква и посещение на специалния германски пратеник Йоханес Хайндъл, което ще бъде второто за една седмица.

Входът на македонския Конституционен съд тази сутрин пък е бил замерян с балони с боя и надраскан от представители на протестното движение „Цветна революция”.

На стената има графит, на който пише „Протестирам”  - това е другото наименование на протестното движение, което най-общо стои зад исканията на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) на Зоран Заев.

Председателят на Конституционния съд Елена Гошева оцени това като натиск върху съда.