Решаването на въоръжения конфликт с проруските сепаратисти в Източна Украйна ще отнеме години, заяви днес украинският министър на отбраната Степан Полторак, предаде „Франс прес”. Той обвини Русия, че е разположила хиляди войници на украинска територия.

"Единственото правилно решение е политическо решение на този конфликт", но то ще отнеме години, предупреди министърът по време на интервю за международни медии. Прибягването до сила означава човешки загуби, нещастия и тежки щети за националната икономика, подчерта Полторак.

Близо 9200 души загинаха във войната и 1,5 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си за двете години от началото на конфликта.

Украинският министър на отбраната обвини Русия, че е разположила над 7000 войници в Източна Украйна и продължава да доставя оръжия и гориво на бунтовниците. Според него те са общо около 33 000 души.

Въпреки относителното спокойствие на фронта след наложеното прекратяване на огъня през септември, рискът от подновяване на бойните действия не може да се пренебрегва, подчерта Степан Полторак. „Не може да се каже, че войната е приключила, когато представители на руските въоръжени сили командват всички военни формации на сепаратистите”, заяви той и предупреди, че е "прекалено рано да спим спокойно".

Русия отхвърля всички обвинения на Киев и Запада, че подкрепя бунтовниците и че е изпратила военни в Украйна, отбелязва агенцията.