В Италия продължава тенденция за по-малко заразени пациенти на ден с COVID-19. 

Новината дава надежда за италианците, но е и първи резултат от строгите мерки в страната. Засега те остават в сила поне до 15 април, а връщането към нормалния живот ще става поетапно.

От днес държавата отпуска 400 миилона евро. Средствата ще бъдат за храна на нуждаещите се.

Италия навлиза в своята четвърта седмица под карантина. Много от производствата са спрени, но други продължават работа при строг режим. Сред тях е продукцията на едно от най-известните сирена пармиджано. В сектора са заети 50 хиляди души – от фермите до производството на крайния продукт.

Заради затворените граници в Европа особено засегнато е селското стопанство. Износът на плодове и зеленчуци е спаднал с една четвърт. Проблем са и сезонните работици. Всяка година в страната пристигат 370 хиляди жители на други държави, коитоса заети в селското стопанство.

А жителите на Неапол организираха социална кампания – пред домовете на социалнослаби и безработни поставят кошници с храна.

От началото на карантината всеки, който излиза от дома си в Италия, трябва да носи със себе си попълнена декларация.

Тя съдържа лични данни, точен адрес и телефон за контакт. Документът следва да бъде представен само от органите на реда, които по право имат достъп до личните данни на гражданите.

В Австрия пазаруването вече е с важно условие - носенето на маски в хранителните магазини и аптеките стана задължително.

„В момента, в който тези маски вече са налични на входа на супермаркетите, става задължително да се носи вътре“, заяви канцлерът Себастиан Курц.

Маските ще се раздават на влизане. Правителството въвежда и друга мярка - хората с хронични болести да работят от вкъщи. Затварят се и всички хотели.

Румъния пък стана поредната страна, която ограничи достъпа до парковете. Входовете към зелените площи са буквално запечатани. Глобата е 5000 румънски леи или около 1000 евро.