Финландия премахна и последната статуя на съветския лидер Владимир Ленин. Демонтирането на монумента в югоизточния град Котка събра десетки зрители, предаде АФП.

Докато част от тях “празнуваха” събитието с шампанско, един от присъстващите изрази несъгласието си със съветското знаме в ръка. “За някои хора статуята беше „до известна степен скъпа или поне позната“, но мнозина също призоваха за премахването й, защото „отразява репресивен период във финландската история“, коментира директорът по градоустройство Марку Ханонен.

През годините монументът многократно е обект на вандалски прояви. Градът получава статуята като подарък през 1979 г., но тя е обект на интензивен обществен дебат през годините и особено след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Властите в друг финландски град – Турку, също премахнаха статуя на Ленин през април, позовавайки се на руската инвазия в Украйна. Подобно на паметника в Котка, присъствието на статуята в Турку предизвиква значителен обществен дебат, откакто бе дадена на града от властите на Ленинград (сега Санкт Петербург) през 1977 г.

Други европейски държави също предприеха действия, за да се демонтират останалите от съветската епоха паметници, след като Русия нахлу в Украйна преди повече от седем месеца.

Автор: Мелина Василева