Работата от разстояние се превърна в норма за много сфери по време на пандемията и, очевидно, нейното логично продължение е дистанционното освобождаване на служители. Това показва случаят с американската ипотечна компания Better (по-добър, по-добри – англ.) и нейния основател и изпълнителен директор Вишал Гарг.

Миналата сряда 900 от служителите му получили покана за онлайн среща в платформата Zoom. На нея се явил и 43-годишният Гарг, който обявил: „Идвам при Вас с не много добри новини. Ако сте в тази среща, то Вие сте в лишената от късмет група на освободените. Трудовите ни правоотношения се считат за прекратени от този момент“.

Според участници в онлайн събитието, цитирани от „Гардиън“ и „Дейли Бийст“, то е продължило не повече от 3 минути. „Изхвърлиха ни като боклук“ е лаконичният коментар на един от изхвърлените на улицата служители.

След силната медийна реакция Гарг се извини за действията си, които сам определя като липса на уважение към хората, работили за него. „Аз ви унижих. Разбирам, че начинът, по който обявих новината, направи сложната ситуация още по-сложна. Дълбоко съжалявам и съм решен да си извадя поуките от тази ситуация и да правя повече за това да бъда лидера, който очаквате от мен да бъда“, се казва в позицията на директора, качена на сайта на компанията.

Better е стартираща компания, оценявана на около 7 млрд. долара. Част от висшия ѝ мениджмънт вече подаде оставка заради поведението на Вишал Гарг.