62-ма станаха починалите след консумация на препарат за вана в руския град Иркутск, съобщават световните медии. Според медицинските власти още около 10 души са в толкова тежко състояние, че практически нямат шанс за оцеляване.

„Големият брой жертви се може да се обясни с високата концентрация на метанол в течността, която са пили. 50 милилитра се смятат за смъртоносна доза, а тези хора са пили много повече”, коментира пред медиите токсикологът Алексей Третяков.

Сред починалите има детска учителка и лекар. Като цяло, половината засегнати са жени. Оцелели признават, че са купували от препарата, за да го пият с близки. Самотно живеещи хора са откривани мъртви в домовете си – метилът е в състояние да убие човек за минути и той даже да не успее да повика помощ.

Конфискувани са 2000 опаковки от препарата, като е установено, че той се е правел в същия цех, където се бутилирала и нелегална водка.

Седем души са в ареста във връзка със случая.

Пиенето на алкохол менте убива хиляди в Русия всяка година, като особено тежки са случаите в по-отдалечените и по-бедни региони на страната.