Извършителят на убийството в московския квартал, което провокира сблъсъци между националисти и спецчасти, е родом от Азербайджан, съобщи пресслужбата на столичната полиция, цитирана от ИТАР-ТАСС.

След като предполагаемият убиец е бил установен като азербайджанеца Орхан Зейналов, вече са предприети оперативни и следствени действия с цел да бъде заловен, информира полицията.

25-годишният етнически руснак Егор Шчербаков бе убит пред очите на приятелката си в четвъртък през нощта в „Бирюлево”. Твърди се, че убиецът - с кавказка външност, се присмял на момичето и младежът се засегнал; двамата се сбили и руснакът бил фатално прободен в сърцето с нож.

Протести на местни жители прераснаха в неделя в погроми над търговски обекти, където работят имигранти, и в сблъсъци с полицията, в които според медиите са участвали и руски националисти. Съобщено бе за стотици задържани, 70 от които ще бъдат съдени за административни правонарушения, а трима - за хулиганство.

Заподозреният вече се издирва за друго убийство в Азербайджан, информира началникът на московското полицейско управление Анатолий Якунин, цитиран от РИА Новости.

Според телевизия НТВ Зейналов е живеел в Русия без редовни документи и неведнъж е бил задържан, тъй като носел оръжие. Днес столичният кмет Сергей Собянин настоя да бъде засилена борбата срещу нелегалната миграция в Москва, посочва на сайта си НТВ.