Кевин Барън е председател на парламентарната група за отношенията между Великобритания и България. Той е от партията на лейбъристите и е в опозиция. Лейбъритстите в момента са подложени на остри критики заради невъзможността да предвидят колко мигранти ще пристигнат във Великобритания през 2004 г. при предишното разширяване на Европейския съюз. Тогава правителството на лейбъристите не се възползва от възможността да въведе преходни ограничения на пазара на труда, защото прогнозите им показваха, че на Острова ще пристигат по 13 000 мигранти годишно.

Оттогава до днес в Обединеното кралство се заселиха около 1 милион души от Централна и Източна Европа. Резултатът от провала на прогнозите е, че сега нито политиците, нито специалистите поемат ангажимент да прогнозират колко българи и румънци ще заминат за Великобритания след 1 януари.

Г-н Барън, имате ли все пак очаквания колко българи ще пристигнат след 1 януари?

В момент имаме дебат, който първо беше поведен от Партията на независимостта във Великобритания. Те неотдавна заявиха, че премахването на ограниченията през януари 2014 г. може да завърши с пристигането 3,9 милиона българи. Повече от половината население на България ще се изнесе тук. И това са пълни глупости! И те служеха за политически цели!

Настоящата коалиция и най-вече консерваторите имат много депутати, които са натсроени против Европейския съюз, които искат да излезем от Европейския съюз. Те биха използвали всички средства, за да го постигнат. Струва ми се, че става въпрос за нашата вътрешна политика и изхода от следващите избори.

Кевин Барън. Снимка: telegraph.co.uk
Правителството ви често е упреквано, че не успя да реагира адекватно при предишното присъединяване на нови държави към Евросъюза през 2004 г. Мислите ли, че допуснахте грешка?

Сигурно имаме един милион поляци, които пристигнаха тук. Тогава икономиката ни се развиваше, имахме нужда от работна сила, не можехме да обучим нашите сънародници за толкова кратко време. Когато икономиката се развива, това е добре и никой не протестира. Хората от Полша имаха право да дойдат да работят тук. Задължително им се издаде Национален осигурителен номер. Ако обаче се върнат в Полша, а много от тях се върнаха, защото вече няма работа, те не си вземат националния осигурителен номер с тях. Така че, всъщност не знаем колко хора са останали тук. 

И аз не се страхувам от мигрантите от Румъния и България, които идват в тази държава, за да си намерят работа и до допринесат за растежа на икономиката. Това го правим от векове. И вече имаме хиляди българи, които вече работят тук.

Далeче от партийната реторика, трябва да погледнем в реалността. Далече от тази реторика, която не е нищо различно от вътрешна политика и кой за кого ще гласува, трябва малко да се приземим и да признаем фактите, че приемането на България в Европейския съюз, както и на Румъния, ще имат положителен ефект върху Европа и върху идните поколения.

Какво смятате за новите мерки, които премиерът Дейвид Камерън оповести в опит да спре злоупотребите с помощи?

Има цял списък, като тези за пазаруване, за мерките които искат да приложат. Защо не го направиха, когато встъпиха в длъжност през 2010 г.? Защото Партията на независимостта във Великобритания я нямаше на сцената, защото консерваторите, които искат излизане от Европейския съюз нямаха много гласност и колкото повече наближават изборите, толкова повече се чува гласът им.

Колкото повече проучванията сочат, че националистите печелят повече избиратели, толкова по-шумно става тук. Точно това наблюдаваме в момента. И съвсем честно, ако случаят беше такъв, че всички тези промени за социалните помощи наистина трябваше да бъдат въведени, защо това не се случи през 2010 г.?

Разполагате ли с данни, за масви злоупотреби със социални помощи от граждани на България?

Това, което бих казал е, че ако имате намерение да идвате във Великобритания, разбира се ще трябва да се събразявате със законите. Ако ще работите и ще допринасяте за икономиката, това е добре. Ако дойдете с намерението да се помотаете 6 месеца и после да кандидатсвате за помощи, това не е добре.