Десетки турски военни в бази на НАТО са потърсили убежище в Германия. Те се страхуват от затвор и мъчения, ако се върнат обратно в родината си.

Това съобщи германското издание „Дер Шпигел” (Der Spiegel), което е направило съвместно разследване по темата с телевизия А Ер Де (ARD).

Около 43 000 души бяха арестувани в Турция по обвинения за връзка с неуспешния опит за преврат срещу президента на Турция Реджеп Ердоган на 15 юли миналата година.

В момента близо 40 турски военни, най-вече от висок ранг и разположени в бази на НАТО, са подали молба за убежище в Германия, пише германското издание.

„Ако се върна в Турция, ме чакат затвор или може би изтезания“, споделя офицер, който е категоричен, че няма нищо общо с опита за преврат.

От германското вътрешно министерство и Службата за мигрантите и бежанците са заявили пред медиите, че военните няма да бъдат третирани по различен начин от други хора, които кандидатстват за убежище.

Отношенията между Анкара и Берлин се влошиха след опита за преврат срещу Ердоган.

Германското правителство изрази тревога относно репресиите срещу предполагаемите заговорници, свързани с преврата. Турция пък критикува Берлин за неуспеха в екстрадирането на заподозрени в тероризъм.

Германският канцлер Ангела Меркел планира да посети Анкара на 2 февруари.