Турските сили няма да останат в сирийския град Африн и ще предадат контрола над района на "истинските му собственици". Това заяви днес турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, след като турската армия и сирийските бунтовници през уикенда нахлуха в града, съобщи Ройтерс.

Боздаг каза пред журналисти, че Турция значително е намалила заплахите за границата си, след като превзе град Африн. Той добави, че турската армия и съюзниците от Свободната сирийска армия са събрали повечето от оръжията, предоставени на кюрдските бойци от САЩ.

Турция успя да попречи на осъществяването на плановете за създаване на терористична държава край границите й, каза Боздаг, цитиран от турския в. „Миллиет”.

Терористите се уплашиха и избягаха. Проектът за създаване на терористична държава се провали, добави правителственият говорител.

Турция предприе на 20 януари операцията „Маслинова клонка” в района на град Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).

(БТА)