Турската полиция издигна огради и охранителни постове около сградата на опозиционния вестник „Заман” в Истанбул, която през тази нощ превзе със сила, съобщават световните агенции. Изданието, близко до един от най-големите противници на президента Ердоган, беше практически национализирано със съдебно решение.

След като в ранните часове на днешния ден десетки граждани бяха бити, заливани от водни оръдия и обгазени, следобед силите за сигурност отново разпръснаха стотици протестиращи, събрали се пред редакцията. Съобщава се и за употреба на гумени куршуми. Това доведе и до поставянето на фортификационните съоръжения около сградата.

„Полицията не пуска главния редактор и служителите в офиса в Истанбул. Аз съм в офиса в Анкара в очакване на същуя щурм от полицията, какъвто имаше тази нощ в Истанбул, и последващо предаване управлението на вестника на назначени от съда синдици. Очакваме и нас, както колегите в Истанбул, да ни изхвърлят от редакцията“, казва пред РИА Новости журналистът от „Заман” Емре Сонджан.

По-късно все пак журналистите бяха допуснати след проверка на документите.

Снимка: EPA

Вестникът, който излиза на няколко езика (включително английски и български – б.р.), е близък до духовника Фетуллах Гюлен, някогашен близък съратник на Реджеп Ердоган. Гюлен днес живее в изгнание в САЩ, но се смята, че има голямо влияние в обществено-политическия живот на Турция. Това е и причината за войната между него и държавния глава, който не крие амбициите си да концентрира в ръцете си цялата власт в държавата.

САЩ осъдиха акцията срещу „Заман”, ЕС изрази загриженост за свободата на словото в Турция.

„Заман”: Минаваме през най-черните си дни

Преминаваме през най-мрачните дни на свободата на словото, което е важен знак за наличието на демокрация и върховенство на закона. Това пишат от „Заман” в официалната си позиция във връзка с полицейския щурм в редакцията си.

„Интелектуалци, бизнесмени, известни хора, неправителствени организации, медии и журналисти са заглушени със заплахи и изнудване”, пишат журналистите от опозиционния вестник, който е едно от най-популярните печатни издания в южната ни съседка.

От „Заман” припомнят за множеството арестувани техни колеги, за свалянето от държавния сателит на „неудобни” телевизии и назначаването на синдици, което сполетя и тях самите.