Турските части обстрелват позициите на сирийската правителствена армия и руски самолети в провинция Идлиб. Това се съобщава в репортаж на телевизия „Русия 24“.

Според телевизионния канал действията на Анкара са отговор на авиоудара, при който загинаха най-малко двама турски войници. Според вестник „Сабах“ още двама войници са ранени. Не е уточнено обаче кой точно е извършил атаката.

„Сирийските военни в буквалния смисъл спасяват авиацията – собствената и руската. Самолетите на сирийските и руските ВВС дават отпор на бойците отново и отново", казва Евгений Подубни, ръководител на пресслужбата в Близкия Изток и Северна Африка.

Според него турските сили активно използват преносим зенитно-ракетен комплекс. Руските и сирийските самолети използват топлинни капани за защита от огъня. Твърденията на „Русия 24“ за турските бомбардировки идват след вестта, че бунтовниците са 

По-рано сирийската държавна агенция САНА съобщи, че бойците с подкрепата на турската армия са започнали офанзива в района на град Саракиб в провинция Идлиб. Турският лидер Тайип Ердоган заяви, че все още не е получил задоволителен резултат при преговорите с Русия за Идлиб и Анкара е готова за започване на военна операция в този регион. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече този сценарий най-лошия възможен.

На свой ред сирийският президент Башар Асад подчерта, че армията на страната ще продължи с освобождението на провинциите Алепо и Идлиб, въпреки реакцията на Турция.