Руски военен самолет - СУ-34, отново е нарушил въздушното пространство на Турция вчера, твърди турското правителство.

Анкара е привика посланика на Москва, за да иска обяснение за инцидента. Турция заплаши, че ще има последствия, отговорността за които ще падне изцяло върху Русия.

„Русия ще трябва да понесе последиците за такова нарушение срещу турските суверенни права". Такава безотговорна стъпка не е от полза нито за Руската федерация, нито за отношенията между НАТО и Русия, нито за регионалния и световния мир“, коментира турският президент Реджеп Ердоган

Ердоган обяви също, че би искал да се срещне с руския президент Владимир Путин във връзка с тези инциденти.

Руското министерство на отбраната обаче опроверга изявленията на Турция за предполагаемо нарушение на туркото въздушно пространство от руски военни самолети Су-34.

"Никакви нарушения на турското въздушно пространство от самолети на руската авиогрупа в Сирия не е имало. Изявленията на турската страна относно предполагаемо нарушение на въздушното пространство от руски Су-34 е голословна пропаганда", каза говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия трябва да спазва въздушното пространство на страните членки на НАТО.

Това се посочва в публикувано на страницата на НАТО заявление в отговор на твърденията на турската страна, че руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция.

"Призовавам Русия да действа отговорно и да зачита напълно въздушното пространство на НАТО. Русия трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че подобни инциденти няма да повтарят", се посочва в изявлението.

Генералният секретар на НАТО заяви, че приветства прекия диалог между Москва и Анкара и призова за спокойствие и деескалация на напрежението. Столтенберг подчерта, че НАТО напълно е солидарна с Турция и поддържа нейната териториална цялост.

Преди 2 месеца на границата със Сирия, което доведе до размяна на заплахи и икономически санкции от страна на Русия към Турция.