Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер разлюля около 20:30 местно време Централна Италия. Това се случва само два месеца след като при по-силен трус загинаха близо 300 души и бяха сринати със земята няколко малки градчета, предаде Ройтерс. По-късно, към 21:30, беше регистриран втори силен трус с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер.

По първоначални данни двама души са ранени. От МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали българи.

Геофизичният институт на САЩ първоначално определи силата на първия трус на 5,6, но по-късно я промени на 5,5. Земетресението е регистрирано на дълбочина 9 км на границата между областите Марке и Умбрия. Епицентърът е в общината Кастелсантанджело сул Нера с население 318 души.

След първия последваха още три вторични труса на дълбочина 8 км с магнитуд съответно 2,6 , 2,5 и 2,8 по скалата на Рихтер.

В епицентъра на труса има разрушения, но няма данни за жертви. Кметът на Кастелсантаджело сул Нера заяви, че в градчето няма ток и жителите са в очакване на Гражданска защита.

Трусът е усетен в Рим, Лакуила, Перуджа, Флоренция и Неапол, като на редица места е прекъснато електричеството. Много жители на Рим излязоха на улиците, но няма данни за пострадали граждани и сгради.

В Аматриче – градчето, което пострада най-сериозно при предишното земетресение, този трус също е бил усетен. Според сеизмолози има пряка връзка между двата труса.

„Има разрушения, но на сгради, които вече бяха пострадали. Правим обиколка на територията, но не би трябвало да има жертви”, заяви Серджо Пироци, кмет на Аматриче.