Американският президент Доналд Тръмп заяви готовност да наложи забрана върху използването на устройства, които позволяват на полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо.

Американският държавен глава заяви, че е инструктирал министерството на правосъдието да предложи регулации за налагане на тази мярка. Именно с такава модифицирана пушка мъж уби 58 души в Лас Вегас миналия октомври, припомнят агенциите.

"Само преди минути подписах меморандум с инструкции към министъра на правосъдието да предложи регулации за забрана на всички устройства, които превръщат законни оръжия в автоматични пушки", посочи президентът на САЩ.

Междувременно Опра Уинфри, Джордж Клуни и Стивън Спилбърг обявиха, че даряват по половин милион долара в подкрепа на демонстрацията с искане за контрол върху огнестрелните оръжия, насрочена за 24 март във Вашингтон. Тя се организира от оцелелите при стрелбата в училище във Флорида, при която миналата сряда бяха убити 17 души.

Публикувано вчера социологическо проучване показва, че близо двама от всеки трима американци подкрепят налагането на по-строги закони за огнестрелните оръжия.