Българите и румънците ще се изправят пред нови правила, ограничаващи възможността им да настояват за обезщетения, обеща в сряда британският премиер Дейвид Камерън, споделяйки притесненията си за миграцията в Европейския съюз.

Помощите за новодошлите от двете страни ще бъдат спирани след шест месеца, освен ако не успеят да докажат, че имат реалистичен шанс да се реализират на пазара на труда.

Камерън апелира и към стягане на свободата на движение в ЕС, която в момента позволява на стотици хиляди европейци да живеят и да работят на Острова.

„Време е за ново споразумение, което разпознава свободното движение като основен принцип на ЕС, но то не може да продължи да бъде напълно неквалифицирано”, заяви той, цитиран от „Дейли Телеграф”.

Българите и румънците ще получат правото да живеят и работят неограничено във Великобритания от началото на 2014 година, което създава притеснение за огромен приток на нови емигранти.

„Аз споделям тези притеснения”, каза Камерън и очерта план, с който Великобритания да стане по-малко гостоприемна.

В статия във вестник „Файненшъл Таймс” премиерът дори нападна лейбъристите с твърдението, че тяхното управление не е действало по-твърдо, когато България и Румъния са влезли в ЕС през 2007 година, и това е довело до настоящата ситуация.

Промени в правилата за хуманно отношение биха могли да доведат до противоречие с Европейската комисия, която обеща, че британските закони са „съвместими” с тези на ЕС, налагащи равенството.

Снимка: БГНЕС

Камерън изброява и няколко мерки, които според него отговарят на притесненията на обществото:

-Европейските граждани трябва да чакат три месеца, преди да предявят искания за каквито и да било ползи. Тях пък биха могли да получават само половин година. след това те трябва да докажат, че имат реален шанс за заетост.

-Европейските емигранти, които претендират за обезщетения, ще трябва да преминат през нов „минимален праг на доходи”, който ще установи колко биха печелили на Острова.

-Новопристигналите, които бъдат намерени да просят или да спят на улицата, ще бъдат изхвърляни от страната и ще им бъде забранено да се връщат за период от година, освен ако нямат работа.

-Великобритания ще се опита да намери подкрепа сред други страни в ЕС в намеренията да ограничи свободите за хора от бъдещи членки на ЕС, свързани с пътуване и работа, докато икономиките им не стигнат до средното ниво на Съюза.

Вицепремиерът Ник Клег коментира, че мерките са „смислени и отговорни”, но Камерън е изправен пред натиск от страна на партията му да направи и повече в посока затягане на контрола до 2018 година.

Камерън все пак призна, че това е невъзможно и не пропусна отново да обвини лейбъристите за провала им в договарянето на други условия през 2004 и 2007 година. Той допълни, че политиката на бившите управляващи в сферата на имиграцията е довела до враждебността на Великобритания в това отношение и нарече изпускането на контрола „монументална грешка”.

Междувременно лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж обяви, че Камерън няма смелостта да наложи ограничение на емигрантите и страната продължава да е „твърде щедра” в отношението си към тях.