Подслушването, провеждано от американските тайни служби, е стигнало твърде далеч, призна държавният секретар на САЩ Джон Кери. Скандалът засегна много държави по света, като достигна Индонезия и Китай.

Индонезия е поредната държава, която се възмути от подслушванията. Този път след публикация на вестник „Сидни Морнинг Хералд". Изданието разкри, че австралийски посолства в Азия са използвани като шпионски бази.

Външното министерство в Джакарта повика посланика на Канбера за разговор, а по-късно се стигна и до среща на топдипломатите на двете държави.

„Фактът, че редица държави имат определени технически възможности за събиране на информация, е едно нещо. Но когато пуснеш тези възможности в действие и накърниш доверието, изграждано в течение на години и десетилетия, това е нещо, над което следва да се замислим”, коментира индонезийският външен министър Марти Таледава.

Американският държавен секретар Джон Кери публично призна, че страната му е прекалила с подслушването. Това е първото официално изказване по темата на висш американски чиновник. „В определени случаи, трябва да призная, част от тези действия са стигнали твърде далеч и ще направим всичко възможно, това да не се повтаря в бъдеще”, призна Джон Кери.

В същото време се появи идеята американският шпионин Едуард Сноудън да разкаже на германските власти как Агенцията за национална сигурност е подслушвала телефона на Ангела Меркел. Това стана възможно след среща на германски депутат със Сноудън.