Хората, които са заболели от морбили в Европа, са се увеличили четири пъти през 2017 г., посочват от Световната здравна организация. През 2016 г. са документирани 5273 случая на болестта, докато през 2017 г. – над 20 хил. души са се разболели, а 35 са починали.

Общо 15 европейски държави, сред които и Великобритания, са имали големи епидемии от морбили. Най-много случаи има в Румъния, Италия и Украйна.

Според експерти антиваксърското движение е част от проблема. Въпреки, че изследванията, публикувани преди 20 години за възможна връзка между ваксината срещу МПР (морбили, паротит и рубеола) и аутизма са дискретирани, страхът от ваксината остава.

Морбилите или дребната шарка е силно инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен обрив по когата и усложнения на дихателната система. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Причините, които СЗО посочват за голямото увеличение на заболели, са ниските проценти на имунизация, както и прекъсването на ваксинация в маргинализираните групи.

През 2017 г. в Румъния са регистрирани 5562 случая на морбили, в Италия – 5006, а в Украйна – 4767.