Най-малко четирима миньори се смятат за загинали, а 400 други са блокирани, след като въгледобивна мина рухна в западната турска провинция Маниса, съобщи турски депутат, цитиран от АФП.

След като първоначално заяви, че 20 миньори са били убити при инцидента, народният представител Музафер Юртас, член на управляващата Партия на справедливостта и развитието, каза по-късно пред Си Ен Ен Тюрк, че четирима миньори са загинали, а 16 са били приети в болница.

Пожарникари отчаяно опитват да напомпат чист въздух в минната шахта за хората, които остават блокирани на два километра под земята и на четири километра от входа. Рухването на мината в област Сома било причинено от експлозия след късо съединение, съобщи губернаторът на областта пред телевизия НТВ.

Местните медии информират, че 580 души били блокирани в мината по време на експлозията, но много успели да избягат. „Не искам да давам никакви цифри. Първо трябва да стигнем до работниците ни под земята", заяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз пред журналисти преди да замине за Маниса.

„Четири отделни спасителни екипа в момента работят в мината. Пожарът създава проблем, но в минните шахти, които бяха засегнати се помпа кислород", допълни той.
Директорът на противопожарната служба в града Темел Коркмаз заяви, че първият спасителен екип успял да влезе в част от миналата и да спаси 30 ранени, които били откарани в близка болница.

Юртис заяви, че между 300 и 400 души все още са блокирани. Други източници съобщават за 200 до 300 блокирани.