Днес в Париж започна срещата на върха „Една планета“, посветена на климатичните промени. Над 50 са държавните и правителствени ръководители, които ще участват в дебатите. България е представена от президента Румен Радев.

Датата не е избрана случайна. Днес се навършват точно две години от подписването на Парижките споразумения за климатичните промени. Франция предложи тази нова среща, след като американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната си от договора.

Дали Париж ще успее да е по-убедителен днес? Франция ще заложи на нова стратегия – да обедини вече убедените страни, неправителствените организации и бизнеса.

Най-важният въпрос днес е откъде ще се намерят средства за екология. Френският президент Макрон е убеден, че американският му колега Тръмп ще преосмисли решението си. За момента обаче такива сигнали няма.

Впечатляващо е, че страните, които водят класацията по отделяне на вредни газове – Китай, Индия, Канада, са представени едва на ниво министри. А Съединените щати са преценили, че представител от посолството в Париж и напълно достатъчен.

Артистичният свят обаче със сигурност ще привлече внимание. За привличането на средства в Париж пристига лично Леонардо ди Каприо.