Гражданин от тълпата в Ница, в която се вряза тежкотоварен камион, е помогнал атентаторът да бъде спрян, като героично се е хвърлил върху кабината на машината и е позволил на полицията да неутрализира атентатора.

Така е сложен край на кървавото нападение на 14 юли, при което загинаха над 80 души, а десетки бяха ранени, обяви Ерик Сиоти, управителят на департамента Алп Маритим, в който се намира Ница.

Според обясненията му шофьорът на камиона стрелял по човека, който му се изпречил, както и по намесилите се полицаи, но не успял да ги улучи.

После силите на реда ликвидирали нападателя – 31-годишния Мохамед Булел, който по-рано ги излъгал, за да го пуснат да мине, като казал, че в камиона си кара сладолед.

„Никога няма да забравя погледа на полицайката, която неутрализира убиеца”, сподели Сиоти пред френското радио „Юроп 1”.

На любителско видео, което се появи по-рано през деня, се вижда как мотоциклетист се опитва да догони камиона и да му попречи да влезе в тълпата:

Човекът захвърля мотора си и се опитва да се вкопчи в тежкотоварната машина, но неуспешно. Не е ясно дали Сиоти говори за този гражданин обаче, тъй като неговата намеса е на по-ранен етап – преди камионът да влезе в множеството.

По разкази на очевидци, след като се врязал в тълпата, шофьорът на камиона е карал около 2  км по булеварда, при това на зиг-заг, за да блъсне колкото се може повече хора.

Версията за героичната постъпка на гражданин се потвърждава и от журналиста на в. „Фигаро” Жан-Марк Льоклер, който написа в „Туитър”, че пешеходец се опитал да спре нападателя сам и с голи ръце, като му се изпречил и дори се пробвал да се качи на кабината на камиона.  

Видео, разпространено от АП, показва и края на атаката.

Силите на реда стрелят по белия камион и изглежда това е моментът, в който нападателят е ликвидиран: