Изборите в Северна Македония не донесоха отговор на въпроса „Кой ще бъде следващият македонски премиер?“. 

Според официалните данни на Държавната избирателна комисия, победата е за коалиция "Можем", предвождана от Социалдемократическия съюз и Зоран Заев.

С двама депутати повече от коалицията, предвождана от ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицкоски. 

На третото място е най-голямата партия от албанския политически блок – Демократическия съюз за интеграция. 

Победа няколко часа след полунощ обяви лидерът на СДСМ Зоран Заев, но днес Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ отправи обвинения за нередности в изборите и заяви, че те са истинските победители в този вот, декларирайки, че ще се опитат да формират ново коалиционни правителство. 

Зоран Заев обяви, че гражданите на Северна Македония ясно са заявили волята си Скопие да продължи пътя си към евроинтеграция.

„Идеята за интеграция победи идеята за разделение. Идеята да вървим напред победи назадничавото мислене. Идеята за единно общество победи фалшивия патриотизъм, конфликти и разделения“, заяви Зоран Заев.

Наследникът на дългогодишния премиер Никола Груевски начело на ВМРО-ДПМНЕ обаче отговори, че опозицията е получила повече гласове от управляващата партия. 

„Всичко това ми дава право да твърдя, че ВМРО-ДПМНЕ е събрало най-голямо доверие да се бори за съставяне на ново правителство, което трябва да се изправи срещи сериозни предизвикателства. Аз съм оптимист, защото подхождаме честно и принципно“, посочи Християн Мицкоски. 

От днес започват да текат сроковете - в следващите 20 дни трябва да започне работа новото македонско Събрание. А десет дни по-късно президентът на страната Стево Пендаровски е задължен да даде мандата за съставяне на ново правителство. 

Дали дотогава партиите ще успеят да направят ново правителство,  остава неясно. Но остава неизвестно и дали след тези избори Северна Македония ще има и първи премиер албанец.